Tips: så lagar du sprickor i väggen

Mindre väggsprickor är normala då det handlar om husets rörelse inom ett normalt spann. Oavsett så bör man hålla koll och åtgärda sprickorna, inte minst av estetiska skäl. Det är inte särskilt svårt! 

Ett tips är att du lagar sprickor på din innervägg i samband med ommålning. Då får hela väggen samma färg efter att lagningen är klar.

När du lagar sprickor så är det viktigt att utgå från hur pass stora sprickorna är samt väggmateriet. Vi har betongväggar i de flesta väggar. Peta lite med en spatel i sprickan så att löst material släpper. Borsta rent, dammsug och applicera ett reparationsspackel som först torkar och sedan slipas. Fråga i affären om du är osäker på spackeltyp. Slipa noga! Känn med handen, känner du en liten grop ska ett nytt lager spackel läggas så att väggen till slut blir helt slät. Spackelgropar tenderar att synas oavsett hur många lager färg man applicerar och det är störande för ögat.

Om sprickan är lite bred och aningen djup petar du med spateln på samma sätt som ovan innan du borstar rent. Sätt dit en remsa av glasfibervävnad i spackelbädden. Fyll därefter med ytspackelmassa som ovan och spackla ytan noga. 

OBS - sprickor kan återkomma! Det är som sagt normalt och hör till hus normala rörelser. Är dock sprickorna flera cm breda kan det vara bra att ta in en expert som får bedöma hur de ska lagas.