Tips: så undviker du sprickor i väggen
Mindre väggsprickor är normala då det handlar om husets rörelse inom ett normalt spann. Oavsett så bör man hålla koll och åtgärda sprickorna, inte minst av estetiska skäl. Det är inte särskilt svårt!
För att undvika sprickor när du borrar i betongväggar finns det flera praktiska metoder och tips att följa. Att använda en väv är ovanligt vid borrning, men jag kommer också att förklara hur och när det kan vara relevant.
1. Använd rätt verktyg
- Slagborr eller borrhammare: Använd en maskin med tillräcklig kraft för att borra i betong, gärna med slagfunktion.
- Betongborr: Välj en borr som är avsedd för betong (ofta med hårdmetallspets).
2. Förborra i steg
- Börja med ett mindre borr (t.ex. 4–6 mm) och borra ett pilot-hål.
- Öka sedan till önskad storlek (t.ex. 8 eller 10 mm). Detta minskar trycket på betongen och risken för sprickor.
3. Undvik för mycket tryck
- Låt maskinen göra jobbet. Tryck inte för hårt – för stort tryck kan orsaka sprickor.
4. Använd tejp
- Fäst maskeringstejp eller målartejp över området där du ska borra. Det hjälper till att minska vibrationer och hålla ytan mer intakt, särskilt om väggen är målad eller putsad.
5. Undvik kanter och hörn
- Borra inte för nära en väggs kant eller hörn (håll minst 5–10 cm avstånd), där är betongen mer känslig och spricker lättare.
6. Borra långsamt i början
- Starta med låg hastighet tills du kommit in i väggen, sedan kan du öka varvtalet.
Om att använda väv:
Att sätta upp en väv, typ armeringsväv eller glasfiberremsa, används främst när man lagar sprickor i betong eller puts – inte vid borrning. Det kan alltså vara användbart efter att du borrat, om du märker små sprickor eller vill förstärka ytan runt hålet. Men det är inget man vanligtvis använder före borrning.
Vill du borra i en vägg som är putsad eller målad betong (t.ex. inomhusvägg), och är orolig för att ytan ska spricka eller flisa sig? Då kan du kombinera tejpmetoden med stegvis borrning och ett skarpt borr.
Lagning av sprickor
Ett tips är att du lagar sprickor på din innervägg i samband med ommålning. Då får hela väggen samma färg efter att lagningen är klar.
När du lagar sprickor så är det viktigt att utgå från hur pass stora sprickorna är samt väggmateriet. Vi har betongväggar i de flesta väggar. Peta lite med en spatel i sprickan så att löst material släpper. Borsta rent, dammsug och applicera ett reparationsspackel som först torkar och sedan slipas. Fråga i affären om du är osäker på spackeltyp. Slipa noga! Känn med handen, känner du en liten grop ska ett nytt lager spackel läggas så att väggen till slut blir helt slät. Spackelgropar tenderar att synas oavsett hur många lager färg man applicerar och det är störande för ögat.
Om sprickan är lite bred och aningen djup petar du med spateln på samma sätt som ovan innan du borstar rent. Sätt dit en remsa av glasfibervävnad i spackelbädden. Fyll därefter med ytspackelmassa som ovan och spackla ytan noga.
OBS - sprickor kan återkomma! Det är som sagt normalt och hör till hus normala rörelser. Är dock sprickorna flera cm breda kan det vara bra att ta in en expert som får bedöma hur de ska lagas.